ΝΕΑ / ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε ΦΕΚ οι αρμοδιότητες των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους δύο Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα και Διονύσιο Σταμενίτη. Ο ρόλος του Χρήστου Κέλλα Στο Άρθρο 1 του ΦΕΚ αναφέρεται πως στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα του Αχιλλέα, ανατίθεται η άσκηση των ακόλουθων αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής […]
Υπουργείο Υγείας: Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία
Την Τρίτη 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής που συστάθηκε με την Α1β/ΓΠ οικ 17166/21-3-2024 Απόφαση Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Νέο πλαίσιο για την προστασία του ελληνικού κρέατος από ελληνοποιήσεις – ΚΥΑ από ΥΠΑΑΤ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την προστασία του ελληνικού κρέατος προχωρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης επιβεβαιώνοντας στην πράξη την πρόθεσή του για προστασία παραγωγών και καταναλωτών από ελληνοποιήσεις. Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ τροποποιείται η με αρ. 1384/41923/2018 (Β΄1127) Κ.Υ.Α. σχετικά με την ιχνηλασιμότητα, την επισήμανση κρέατος και τη […]
Προτάσεις Αυγενάκη για ενίσχυση των Διεπαγγελματικών
Το νέο πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων αλλά και την πρόταση για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, συζήτησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, με εκπροσώπους των οκτώ υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων από τη φυτική και ζωική παραγωγή, σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΑΑΤ με τη συμμετοχή των ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και Κώστα Μπαγινέτα.[…]
Αναγνώριση της ΕΔΟΤΟΚΚ στον τομέα και του Βόειου κρέατος
Αναγνώριση εκπροσώπησης και στον τομέα του βόειου κρέατος έλαβε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής : «Σύμφωνα με τα επίσημα αναγνωρισμένα στοιχεία η ΕΔΟΤΟΚΚ αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 16,96% της παραγωγής (μ.ο. […]
Σε διαβούλευση από το Υπ. Ανάπτυξης οι κανόνες για την λειτουργία της αγοράς (ΔΙΕΠΠΥ)
Το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) θέτει προς διαβούλευση τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ του νόμου 4177/2013 (ΦΕΚ Α’173/2013) που αφορούν σε ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, καθώς και την κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), ΦΕΚ Β΄2983/2017. Σχόλια και […]
Ανατρεπτική έρευνα για το κόκκινο κρέας : Τι βρήκαν για την φλεγμονή
Η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος. Ο αντίκτυπος της διατροφής στη φλεγμονή είναι ένας τομέας αυξανόμενου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, οι συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος συχνά βασίζονται, εν μέρει, σε παλιές μελέτες που υποδηλώνουν ότι το κόκκινο κρέας επηρεάζει αρνητικά τη φλεγμονή. Ωστόσο πιο πρόσφατες μελέτες […]
Αυγενάκης: Ισχυρός ΕΦΕΤ για ενίσχυση της ασφάλειας στα τρόφιμα
Την ανάγκη να υπάρχει ένας και ισχυρός φορέας ελέγχου τροφίμων και όχι πολλές κατακερματισμένες υπηρεσίες σε διάφορα υπουργεία όπου μάλιστα η μια επικαλύπτει την άλλη σε αρμοδιότητες, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στο Συνέδριο του ΕΦΕΤ με θέμα «Η ασφάλεια των τροφίμων ως βασικός πυλώνας ενός συστήματος Ενιαίας Υγείας». «Το συγκεκριμένο ζήτημα […]
ΑΡΘΡΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Στ. Σκαρίμπας «Θησαυρός» τα Ελληνικά παρασκευάσματα και προϊόντα κρέατος
Στις βασικές προτεραιότητες που θέτει ο ΣΕΒΕΚ, αλλά και τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τη βιομηχανία του κρέατος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο Meat Place (τεύχος 130) o Πρόεδρος κ. Στέλιος Σκαρίμπας.[…]
Στέλιος Σκαρίμπας «Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ»
Στο μέλλον της μεταποίησης, στο ρόλο του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος, στις προτεραιότητες του ΣΕΒΕΚ και στο κατά πόσο επηρεάζουν οι διεθνείς εξελίξεις τον κλάδο κρέατος, αναφέρεται ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ κ. Στέλιος Σκαρίμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κλαδικό περιοδικό MeatNews. Διαβάστε τη συνέντευξη.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του ΣΕΒΕΚ
Την επανεκλογή του Δρ. Στέλιου Σκαρίμπα, Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, στην Προεδρία του ανανεωμένου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος αποφάσισε το Δ.Σ. του ΣΕΒΕΚ το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2024.
Ο Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕΚ
Ο Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, εξελέγη Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ, διαδεχόμενος την κα Αγγελική Οικονόμου η οποία αποχώρησε από τον τομέα κρέατος.
Ζωικά Υποπροϊόντα (ΖΥΠ) – Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων Τροφίμων (ΗΜΑΤ)
Πολιτεία, φορείς και επιχειρήσεις, ξεκίνησαν, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος – ΙΠΚ, έναν ανοιχτό διάλογο, για πρώτη φορά από κοινού, και συζήτησαν τις γκρίζες ζώνες της διαδικασίας καταχώρησης, καταγραφής και διαχείρισης των ΖΥΠ στο οικείο ημερήσιο Μητρώο του ΥπΑΑΤ καθώς και στο αντίστοιχο ετήσιο απολογιστικό ΗΜΑΤ του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερίδα ΣΕΒΕΚ στα πλαίσια της έκθεσης MEATDAYS 2024
Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ, με την συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος - ΙΠΚ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – ΓΠΑ, (Ευρωπαϊκό Έργο FOODGUARD) το Σάββατο 9/11/2024 στο πλαίσιο της Έκθεσης MEAT DAYS 2024 με τίτλο «Σύγχρονες τεχνολογίες και χαρτογράφηση έως και ψηφιακή [...]
Με εξαιρετικά χρήσιμα πορίσματα ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ
Με επιτυχία και με την συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών, θεσμικών και επιχειρηματικών εκπροσώπων ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ με θέμα «Η Βιομηχανία κρέατος σε ένα απαιτητικό αύριο. Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης» το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στα Ιωάννινα. Οι 25 διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την Ελλάδα, τοποθετήθηκαν επάνω στα κρίσιμα ζητήματα του [...]
2ο Συνέδριο ΣΕΒΕΚ: «Η Βιομηχανία κρέατος σε ένα απαιτητικό αύριο. Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης»
Ευελπιστώντας να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τα τρέχοντα και επίκαιρα θέματα του τομέα κρέατος, με έμφαση στην Βιομηχανία κρέατος, παρασκευασμάτων και προϊόντων αυτού, ο ΣΕΒΕΚ, διοργανώνει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στα Ιωάννινα, το 2ο Συνέδριό του με τίτλο “Η Βιομηχανία κρέατος σε ένα απαιτητικό αύριο. Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης”.
Ημερίδα ΙΠΚ, ΣΕΒΕΚ, BIOMERIEUX για τις «Σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία του Ελέγχου Ποιότητας στην επεξεργασία Κρέατος»
Ο έλεγχος της ποιότητας του μεταποιημένου κρέατος μέσα από τεχνολογικά σύγχρονα εργαλεία, αναλύθηκε στην πρόσφατη (18.06.2024) Ημερίδα που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος (ΙΠΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και η πολυεθνική εταιρία αυτοματοποιημένων λύσεων και υπηρεσιών στον τομέα της Βιομηχανικής μικροβιολογίας και υγείας, BIOMERIEUX.
«Σύγχρονες Τεχνολογίες στην υπηρεσία του Ελέγχου Ποιότητας στην Επεξεργασία Κρέατος» Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
Το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος – ΙΠΚ – με την υποστήριξη του ΣΕΒΕΚ και της bioMérieux Industrial Applications Food Market & Product Manager – Adriatic Cluster, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα
«Σύγχρονες Τεχνολογίες στην υπηρεσία του Ελέγχου Ποιότητας στην Επεξεργασία Κρέατος», την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 …
Συμμετοχή ΣΕΒΕΚ και ΙΠΚ στην FoodTech 2023
Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε, έχοντας στον απολογισμό της ικανοποιημένους εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες, η μεγάλη έκθεση Τεχνολογίας και εξοπλισμού για την παραγωγή και επεξεργασία των Τροφίμων και Ποτών, FOODTECH 2023. Ο ΣΕΒΕΚ και το ΙΠΚ, συμμετείχαν στην Έκθεση, ενημερώνοντας κάθε ενδιαφερόμενο τόσο για τους στόχους και τις δράσεις του Συνδέσμου και των επιχειρήσεων – [...]
Εκδήλωση “Ας μιλήσουμε για το κρέας: υγεία, διατροφική αξία και βιωσιμότητα”
Το κρέας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής Αυτό αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς των επιστημόνων (βιολόγων, κτηνιάτρων, επιστημόνων τροφίμων, διαιτολόγων) που συμμετείχαν ως εισηγητές στην διεπιστημονική εκδήλωση, με θέμα «Ας μιλήσουμε για το κρέας: Υγεία, διατροφική αξία, βιωσιμότητα». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο κατοχυρώνει την ευζωία των ζώων [...]
Συμμετοχή ΣΕΒΕΚ – ΙΠΚ στο 7ο Συνέδριο Κρέατος
Ο ΣΕΒΕΚ και το ΙΠΚ συμμετείχαν στο 7ο Συνέδριο Κρέατος και Προϊόντων του το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Zootechnia στη Θεσσαλονίκη (Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», αίθουσα «Ολυμπιάς») στις 3-5 Φεβρουαρίου 2023 υπό την διοργάνωση του εξειδικευμένου περιοδικού Meat News.