FAO: Αυξάνεται η ζήτηση για κρέας μέχρι το 2030

Θα αυξάνεται μέχρι το 2030 η παγκόσμια παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του ΟΟΣΑ, αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.

Όπως σημειώνεται, η αύξηση αυτή θα οφείλεται κυρίως, στην παραγωγή πουλερικών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% έως το 2030, σε σύγκριση με την περίοδο 2018-2020, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί και η καταναλωτική προτίμηση εις βάρος των άλλων ειδών κρέατος.

Οι λόγοι της αύξησης

Ούτως ή άλλως, τα πουλερικά έχουν κατοχυρωθεί ως μια πιο υγιεινή επιλογή, ενώ ταυτόχρονα, προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή. Για τους λόγους αυτούς, αλλά και λόγω της συγκυρίας της έλλειψης χοιρινού κρέατος λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε χώρες της Ασίας (π.χ. Κίνα), οι περισσότερες χώρες αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή πουλερικών – η Ασία θα δείξει μια από τις ισχυρότερες αυξήσεις.

Το παράδειγμα της Βραζιλίας

Ίσως να είναι ενδεικτική της αυξητικής τάσης κατανάλωσης πουλερικών, η τωρινή κατάσταση στην Βραζιλία των 215 εκατ. κατοίκων, όπου η κατανάλωση βόειου κρέατος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, τη στιγμή που το κρέας πουλερικών και τα αυγά αυξάνουν τις πωλήσεις τους κατά 7% και 9%, αντιστοίχως.

Στο +13% το χοιρινό

Για τα λοιπά είδη κρέατος, οι προβλέψεις για το 2030 δίνουν αύξηση 13% στην παραγωγή χοιρινού, αν και η σαφής ανοδική τάση θα αρχίσει μετά το 2023, όταν εκτιμάται ότι θα έχουν επουλωθεί στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας οι τεράστιες πληγές που άνοιξε η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, η παραγωγή χοιρινού στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναμένεται ανοδική, καθώς θα επηρεασθεί από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των καταναλωτών.

Αύξηση 6% το βόειο

Το βόειο κρέας αναμένεται να παρουσιάσει πολύ μικρότερο βαθμό αύξησης της παραγωγής την επόμενη δεκαετία (μόλις 6%), κάτι που αντανακλά την εξασθένηση της ζήτησης, προς όφελος του κρέατος πουλερικών. Στην Ε.Ε. μάλιστα, η παραγωγή θα μειωθεί.

Στο +16% το πρόβειο

Η παραγωγή πρόβειου κρέατος είναι σχετικά μικρή, σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά προβλέπεται αύξηση 16% έως το 2030. Αυτό, οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του κλάδου στην Ασία – ιδίως σε Κίνα, Πακιστάν, Ινδία. Στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει σταθερή.