Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα πρόσληψης κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων
Την αναγκαιότητα πρόσληψης κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και την κοινωνική διάσταση της κατανάλωσης κρέατος στην Ευρώπη και παγκοσμίως επισημαίνει η πρόσφατη έρευνα της Alice V. Stanton Καθηγήτρια Καρδιαγγειακής Φαρμακολογίας στο Royal College of Surgeons της Ιρλανδίας Ιρλανδία και Director Human Health στην Devenish Nutrition.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας :
- Το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
- Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, που ως υπερβολική ορίζεται ως > 500g την ημέρα, είναι πιθανόν να συμβάλλει κατά 5% – 15% στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακών επεισοδίων.
- Η ανεπαρκής πρόσληψη κόκκινου κρέατος, που ορίζεται ως <2 μερίδες την εβδομάδα, χωρίς αντικατάστασή του από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να οδηγήσει από 2 έως 10 φορές σε :
- αναιμία
- έλλειψη σιδήρου
- ανεπάρκεια Β12
- μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης κατά την παιδική ηλικία
- γνωστικά προβλήματα
- οστεοπόρωση
- σαρκοπενία
- Η πρόσληψη έως 750 mls / ημέρα γάλακτος ή και γαλακτοκομικών προϊόντων προστατεύει από διατροφικές ανεπάρκειες, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον σχετικά με το εάν η κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδηγεί στην εμφάνιση ασθενειών η έρευνα υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο αποτυπώνεται στο παρακάτω σχήμα
Οι κοινωνικές επιπτώσεις της μείωσης πρόσληψης κρέατος και γαλακτοκομικών
Σε ό,τι αφορά την κοινωνική διάσταση της κατανάλωσης κρέατος όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, ότι εάν μειωθεί σημαντικά η πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή αποκλειστούν από την διατροφή, εκτιμάται ότι θα προκύψουν σημαντικά μεγαλύτερες επιβαρύνσεις ασθενειών στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι ομάδες όπως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι εκείνες που θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτήν την εξέλιξη.