Αγγελική Οικονόμου: “Οφείλουμε να βρούμε φόρμουλες για να ενισχύσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό”

Αισιόδοξη για την πορεία της τρέχουσας χρονιάς είναι η Αγγελική Οικονόμου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΝΙΚΑΣ ΑΕ., μιλώντας στην δημοσιογραφική ομάδα του sevek.gr, τονίζοντας ότι ο κλάδος χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας, για να ενισχύσει το αποτύπωμά του στις ξένες αγορές και όχι μόνο.

“Ο κλάδος υπέστη τα ίδια προβλήματα με όλους τους άλλους κλάδους της βιομηχανίας, ωστόσο, εκτιμώ ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη, γιατί φέτος είδαμε ότι λειτούργησε καλύτερα ο τουρισμός και η εστίαση, που παραδοσιακά αποτελούν τους μεγαλύτερους…αιμοδότες του κλάδου μας”.

Αγγελική Οικονόμου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΝΙΚΑΣ ΑΕ

Αγκάθι η ενέργεια

Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, όσο και σε παρεμφερείς για τον κλάδο κατηγορίες, εκτιμάται ότι θα “πληγώσουν” και θα πιέσουν τα αποτελέσματα.

“Σκεφτείτε ότι η ενέργεια καταγράφει άνοδο από +100% έως και +300% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ υψηλές αυξήσεις σημειώνονται και σε κλάδους που είναι απαραίτητοι για την δική μας βιομηχανία όπως είναι τα καρυκεύματα και τα υλικά συσκευασίας, όπου διαπιστώνεται σημαντική αύξηση, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και τις αυξήσεις που συνεχίζουν να εκδηλώνονται στα μεταφορικά των εμπορευματοκιβώτιων κυρίως από την Ασία”, εξηγεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω η Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ τονίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το πως θα εξελιχθεί το θέμα, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση στις τιμές μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2022.

Υποχώρησαν οι εξαγωγές

Με την εξωστρέφεια να αποτελεί βασικό πυλώνα των προτεραιοτήτων του προεδρείου του ΣΕΒΕΚ η κα. Οικονόμου υπογράμμιζε ότι λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησαν οι εξαγωγές.

“Τα προβλήματα είναι διεθνή, καθώς υπήρξε ανακοπή του ρυθμού ανάπτυξης πριν από δύο χρόνια με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η εξαγωγή. Εκτιμώ πως όταν ομαλοποιηθεί η  αγορά διεθνώς όχι μόνο στην Ελλάδα, τότε θα βρούμε τον ρυθμό μας”.

Οι επόμενες κινήσεις για την ενίσχυση του κλάδου

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για να την ενίσχυση του κλάδου η κα. Οικονόμου επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά τεχνητά προβλήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν και να αναθεωρηθούν.

“Θα πρέπει ο νομοθέτης να δει ξανά το νομοθετικό πλαίσιο για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, ενώ οι βιομηχανίες θα πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν. Οφείλουμε να βρούμε φόρμουλες για να ενισχύσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό”.

Όσο για το ποιες είναι οι κυριότερες αγορές στις οποίες στοχεύουν οι ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, η κα. Οικονόμου τονίζει ότι πρόκειται για χώρες της Μέσης Ανατολής και της Δυτικής Ευρώπης αλλά και η Αμερική. “Μόνο μέσα από την ανάδειξη των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την θέση μας τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά”.