Δήλωση ΣΕΒΕΚ για την αύξηση τιμής στα σουβλάκια

«Προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί αύξηση στις τιμές και τηρείτε στάση αναμονής προκειμένου να δούμε εάν οι ανατιμήσεις είναι παροδικό φαινόμενο ή θα είναι κάτι μόνιμο»

σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Elvida Foods, Στέλιος Σκαρίμπας, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Άλλωστε, συνεχίζει, «σε ετήσια βάση η τιμή του κρέατος παρουσιάζει αυξομειώσεις».

Ολόκληρο το δημοσίευμα του «Ε.Τ.».

Ακριβό μου πιτόγυρο… – Ψήνονται αυξήσεις στα σουβλάκια – Πού μπορεί να φτάσει η τιμή τους

Ελεύθερος Τύπος |8.8.2021 |Γωγώ Κατσέλη

«Αλμυρά» γίνονται τα σουβλάκια και τα πιτόγυρα, οι τιμές των οποίων αρχίζουν να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 10%, με πρόσχημα τις ανατιμήσεις στο κρέας, στις συσκευασίες, αλλά και στο κόστος των μεταφορικών και της ενέργειας.

Αν και οι βιομηχανίες κρέατος δηλώνουν ότι προς το παρόν δεν έχουν ανεβάσει τις τιμές, οι ψητοπώλες ισχυρίζονται ότι το κόστος των κρεάτων έχουν «τσιμπήσει» κατά 10%-12% και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα. Σημειώνουν, δε, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν η τιμή του πιτόγυρου περιοριστεί στα 2,80 ευρώ.

«Το επόμενο διάστημα οι τιμές τόσο στο σουβλάκι όσο και στο γύρο αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, αν και ήδη κάποια ψητοπωλεία έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις τουλάχιστον της τάξεως του 10%. Το σουβλάκι από τα 1,60 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,70-1,80, ενώ η πίτα γύρος από τα 2,40-2,50 ευρώ θα φτάσει τα 2,80-2,90. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το φράγμα των 3 ευρώ κυρίως για ψυχολογικούς λόγους», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης. Αντίστοιχα, η τιμή της μερίδας γύρου θα είναι λίγο κάτω από τα 8 ευρώ, γύρω στα 7,70-7,80 ευρώ, από 7,10-7,20 που είναι σήμερα.

Ο λόγος

Ο ίδιος αποδίδει τις αυξήσεις στο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την αγορά, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και 35 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά δεν θυμάμαι ποτέ να έχουν ανέβει οι τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών ταυτόχρονα». Οπως αναφέρει, το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές των κρεάτων, τα οποία σε ποσοστό άνω του 80% είναι εισαγόμενα, έχουν ανέβει κατά 10%-12%, ενώ σημαντική είναι και η επιβάρυνση από το κόστος των πλαστικών, των υλικών συσκευασίας, των χαρτιών, αλλά και του ψωμιού.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη, η τιμή στο πιτόγυρο δεν μπορεί να διαμορφωθεί κάτω από τα 2,80 ευρώ, καθώς τα ψητοπωλεία, αν το διαθέσουν φθηνότερα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν καν το κόστος τους. «Να είναι ικανοποιημένος ο κόσμος αν η πίτα γύρος είναι στα 2,80 ευρώ», τονίζει.

Εφαρμογή μέτρων

Επισημαίνει, δε, την ανάγκη η Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να απορροφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. «Εχει ανακοινωθεί ότι ο ΦΠΑ από 13% θα πέσει στο 6%, όμως ακόμα δεν το έχουμε δει, για να μπορέσουμε κι εμείς να απορροφήσουμε κάποιο μέρος των αυξήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Elvida Foods, Στέλιος Σκαρίμπας, μιλώντας στον «Ε.Τ.» σημειώνει ότι προς το παρόν δεν έχουν αυξήσει τις τιμές και τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν αν οι ανατιμήσεις είναι παροδικό φαινόμενο ή θα κάτι μόνιμο. Άλλωστε, όπως λέει, σε ετήσια βάση η τιμή του κρέατος παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Χαμηλές

Αν και ο ίδιος εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανατιμήσεις τόσο στα κρέατα ως πρώτη ύλη όσο και στα σουβλάκια και το γύρο, αυτές δεν θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα. «Δεν θα είναι δραματικές οι αυξήσεις. Εκτιμώ ότι θα είναι γύρω στα 0,10-0,15 ευρώ στον παραγωγό και άλλα τόσα στα ψητοπωλεία. Οπότε στο τελικό προϊόν δεν θα ξεπερνά τα 0,30 ευρώ», προσθέτει.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο θα βαρύνουν πολύ περισσότερο τα καταστήματα εστίασης από τις βιομηχανίες, οπότε θεωρείται αναμενόμενο να τις μετακυλήσουν στους καταναλωτές.