Με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε ο ΣΕΒΕΚ

Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτηρίσθηκε και από τις δύο πλευρές η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11/5/2015 μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Παν. Σγουρίδη με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ.

Ο κ. Σγουρίδης ενημερώθηκε για το σύνολο των θεμάτων τα οποία απασχολούν τον κλάδο επεξεργασίας και μεταποίησης προϊόντων με βάση το κρέας, έδειξε έντονο ενδιαφέρον να δρομολογηθούν λύσεις σε διαδικαστικά και άλλα θέματα και με την σειρά του το Προεδρείο του ΣΕΒΕΚ δεσμεύθηκε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει της επόμενης συνάντησης με τον Υφυπουργό αλλά και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

  1. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ ΕΛΟΓΑΚ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ποσοστού 0,2% ανά κιλό εγχωρίου και εισαγόμενου κρέατος, δεδομένου ότι η εν λόγω εισφορά δεν ενισχύει τους ήδη υφιστάμενους ελέγχους από τις επίσημες υπηρεσίες ελέγχου του Κράτους για το κρέας και τα πουλερικά και δεν έχει μέχρι σήμερα κάποιον ανταποδοτικό χαρακτήρα ως προσπάθεια ενημέρωσης-προβολής-προώθησης των προϊόντων του τομέα.
  2. Διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας στα παρασκευαστήρια κρέατος που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες ή χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.
  3. Υποχρεωτική επισήμανση και αυστηροί έλεγχοι στα διακινούμενα προς σημεία μαζικής εστίασης παρασκευάσματα κρέατος.
  4. Συντονισμός των ελέγχων ποιότητας από μία κρατική αρχή (τον ΕΦΕΤ) και όχι αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων από ΕΦΕΤ, Κτηνιατρικές υπηρεσίες, Αγορανομικές υπηρεσίες, Περιφέρειες κλπ.
  5. Επίσπευση των πληρωμών για τα επενδυτικά σχέδια του Μέτρου 123 Α’ και επέκταση, παράτασή του προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υλοποιήσεις τους.
  6. Βελτίωση της συνεργασίας της βιομηχανίας – βιοτεχνίας με το λιανεμπόριο.