Συμμετοχή ΣΕΒΕΚ και ΙΠΚ στην FoodTech 2023
Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε, έχοντας στον απολογισμό της ικανοποιημένους εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες, η μεγάλη έκθεση Τεχνολογίας και εξοπλισμού για την παραγωγή και επεξεργασία των Τροφίμων και Ποτών, FOODTECH 2023.
Ο ΣΕΒΕΚ και το ΙΠΚ, συμμετείχαν στην Έκθεση, ενημερώνοντας κάθε ενδιαφερόμενο τόσο για τους στόχους και τις δράσεις του Συνδέσμου και των επιχειρήσεων – Μελών του όσο και για τις δράσεις και τους στόχους του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος.
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, στη συνεδριακή αίθουσα C2 του Metropolitan Expo, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, παρουσία του συνόλου των κορυφαίων παραγόντων των κλάδων της Συσκευασίας και της Βιομηχανίας των Τροφίμων και των Ποτών.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ. κ. Δημήτρης Μαντής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ), Άγγελος Μπαλαμάτσιας, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ετικετοποιών, Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), Στυλιανός Σκαρίμπας, Προέδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), Γεώργιος Φραγκίστας, Πρόεδρος Incofruit.
Μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον σημείωσαν και οι ημερίδες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης, μεταξύ των οποίων το Workshops & Seminar «MEAT TECH LAB» την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθησαν δύο πάνελ με συντονιστή τον κ. Γ. Οικονόμου, που εστίασαν στη «Νέα εποχή στον τομέα του Κρέατος και των προϊόντων με βάση το κρέας».
Το πρώτο πάνελ ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κ. Θάνου Αγγελάκη (Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας), ο οποίος μίλησε για τις προοπτικές του πτηνοτροφικού τομέα, σημειώνοντας πως οι ελληνικές επιχειρήσεις στο κοτόπουλο είναι καθετοποιημένες, οργανωμένες μονάδες, που εξελίσσονται συνεχώς και ραγδαία. «Κατορθώσαμε σαν κλάδος να “χτίσουμε” συνείδηση ελληνικότητας και εντοπιότητας στον Έλληνα καταναλωτή, που εκτίμησε και αντιλήφθηκε το πόσο ποιοτικό είναι το ελληνικό κρέας», είπε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το «φλέγον» ζήτημα της σαλμονέλας, απάντησε, διαχωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες.
Επόμενη εισηγήτρια ήταν η κ. Βένη Γκίζα (Πρόεδρος ΙΠΚ), η οποία τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα της προάσπισης του όρου «κρέας», υποστηρίζοντας πως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι όροι σε προϊόντα μη ζωικά, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή, αλλά και να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό.
Σειρά πήρε ο κ. Νίκος Κασαλιάς (Κτηνίατρος, μικροβιολόγος τροφίμων), ο οποίος αναφέρθηκε στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής βιομηχανίας κρέατος, αναλύοντας, παράλληλα, τις ευκαιρίες, τις απειλές και τις σχετικές προκλήσεις.
Αμέσως μετά ο κ. Παναγιώτης Σκανδάμης (Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών) μίλησε για τα σύγχρονα εργαλεία, που έχουν αναπτυχθεί στην υπηρεσία της υγιεινής και ασφάλειας του κρέατος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάλυση της επικινδυνότητας, αλλά και της διατηρησιμότητας.
Στο πλαίσιο της δεύτερης συζήτησης του Meat Tech Lab η κα. Αναστασία Κρητικού (Χημικός, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΚΠΑ, Συνιδρύτρια Track4Value) αναφέρθηκε στις προκλήσεις στον κλάδο του κρέατος, παρουσιάζοντας καινοτόμα εργαλεία για την ανάδειξη της ταυτότητας των ελληνικών παραγωγικών συστημάτων και για την τεκμηρίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του προϊόντος.
Ακολούθως, ο κ. Παναγιώτης Κατοίκος (Κτηνίατρος, τεχνικός σύμβουλος ΠΟΚΚ-Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών) πραγματοποίησε μία ομιλία σχετικά με την τρέχουσα νομοθεσία στον τομέα του κρέατος, απαντώντας και στην ερώτηση του ποια θέματα εκκρεμούν και πρέπει να ρυθμιστούν.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κ. Στέλιο Σκαρίμπα (Πρόεδρος ΣΕΒΕΚ), ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές εξαγωγών παρασκευασμάτων κρέατος, αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν, τονίζοντας πως πρέπει να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή όχι μόνο στα κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια.
Την «αυλαία» έριξε ο κ. Νικόλαος Σολωμάκος (Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο οποίος επεξήγησε την επίδραση που έχει η κλιματική αλλαγή στην ασφάλεια του κρέατος.
Στην έκθεση συμμετείχαν με δικά τους περίπτερα οι επιχειρήσεις – Μέλη του ΣΕΒΕΚ «ΑΒΕΝΚΟ ΑΕ» και «PROVIL ΑΕ».