«Η συμβολή της Ελληνικής Βιομηχανίας στην Υπεραξία του Κρέατος και οι Προοπτικές της» MEAT DAYS, Τετάρτη 12/5/2021

«Η συμβολή της Ελληνικής Βιομηχανίας στην Υπεραξία του Κρέατος και οι Προοπτικές της» ήταν το θέμα της εισήγησης που ανέπτυξε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ –  κα Αγγελική Οικονόμου στο διαδικτυακό event «MEAT DAY» 2021 με θέμα: «Η Υπεραξία στο Κρέας – Παράγοντες και Τρόποι που συμβάλουν στην αύξηση της», που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021.

Κατά την εισήγησή της, παρομοίασε την εικόνα που παρουσιάζουν συνολικά οι επιμέρους τομείς του Κλάδου του Κρέατος, αλλά και άμεσα συνδεδεμένοι με αυτόν, όπως ο Τουρισμός και η Εστίαση, με εκείνη ενός συρμού, όπου το κάθε βαγόνι, ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία, με διαφορετική πολλές φορές ταχύτητα και κατεύθυνση και άρα την ανάγκη αυτό να σταματήσει, προκειμένου ο κλάδος να ακολουθεί κοινή πορεία, υπηρετώντας κοινούς στόχους, επιτυγχάνοντας έτσι, σημαντικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτόν.

Επιπλέον, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας κλαδικής έρευνας της ICAP και του ΥπΑΑΤ, η συνολική εγχώρια παραγωγή κρέατος ανέρχεται σε 458.000 τόνους ετησίως από 538.000 τόνους που ήταν αντίστοιχα, πριν από 20 χρόνια. «Ο κλάδος του κρέατος συμμετέχει κατά 14% σε αξία παραγωγής και σε κύκλο εργασιών του τομέα τροφίμων και απασχολεί 11.000 άμεσα εργαζομένους από 7.000 το 2013. Ο αριθμός των επιχειρήσεων σε λειτουργία, βαίνει μειωμένος από 480 σε 416, παρότι μειώθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων, αυξήθηκαν κατά 4.000 περίπου, οι εργαζόμενοι».

Όλες οι υποκατατηγορίες κρέατος βαίνουν μειωμένες, με εξαίρεση την κατηγορία των πουλερικών, των οποίων η εγχώρια παραγωγή έχει αυξηθεί από 164.000 τόνους σε 248.000 τόνους, συμμετέχοντας κατά 54% στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής κρέατος, ενώ επισήμανε ότι η εγχώρια κατανάλωση του κρέατος ανέρχεται σε 860.000 τόνους, διαφορά, η οποία καλύπτεται από εισαγωγές, που ανέρχονται σε 466.000 τόνους.

«Με λίγα λόγια, ανέφερε η κα Οικονόμου, εισάγουμε περισσότερες από τις μισές ποσότητες από αυτές που χρειαζόμαστε για να καταναλώσουμε», και πρόσθεσε ότι ο βαθμός αυτάρκειας στην εγχώρια αγορά κρέατος κυμαίνεται στο 50% με 52%. «Κυρίως, πρέπει να βρούμε τις απαντήσεις και τις λύσεις, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και το ΥπΑΑΤ, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση».

Επίσης σημείωσε ότι, με βάση πάλι τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ICAP, τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν περίπου 65 ευρώ το μήνα για κρέας, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% των μηνιαίων δαπανών για είδη διατροφής, ενώ για τα αλλαντικά 6 – 7 ευρώ, ήτοι το 2,2% των μέσων μηνιαίων δαπανών για είδη διατροφής.

Η Πρόεδρος κα Οικονόμου, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «την τελευταία τριετία φαίνεται ότι οι Έλληνες έχουν μειώσει την ποσότητα κρέατος, αλλαντικών και κρεατοπαρασκευασμάτων που καταναλώνουν, ακολουθώντας μία παγκόσμια τάση που θέλει ένα ποσοστό καταναλωτών – στην πλειοψηφία τους νεότερες ηλικίες – να ελαττώνουν την κατανάλωση κρέατος, τόσο για την υιοθέτηση μιας υγιεινότερης διατροφής, όσο και για ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους».

Τέλος, ζήτησε «την αποτελεσματικότερη παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, που αποτελούν τροχοπέδη στις εξαγωγικές δραστηριότητες σε χώρες, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων κρέατος».