Την υπαγωγή στο 13% των αλλαντικών και παρασκευασμάτων ζητά ο ΣΕΒΕΚ

Να παραμείνουν τα παρασκευάσματα και τα αλλαντικά στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο ο ΣΕΒΕΚ, σημειώνοντας ότι το 81% των προϊόντων αυτών παράγονται από ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες απασχολούν περισσότερα από 2.000 άτομα προσωπικό.

Συγκεκριμένα, αναφέραμε τα εξής :

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης αύξησης στο 23% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα παρασκευάσματα κρέατος και στα αλλαντικά, με το παρόν υπόμνημα παρακαλούμε για την επανεξέταση της εν λόγω ρύθμισης, για τους πιο κάτω κυρίως λόγους :

Η ελληνική βιομηχανία παραγωγής κρέατος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, της οποίας και αποτελεί βασικό υποστηρικτή.

Τα προϊόντα του κλάδου μας  είναι ισοδύναμα προϊόντα με το κρέας, είναι προϊόντα  υψηλής θρεπτικής αξίας και παρέχουν ευκολία στον τρόπο κατανάλωσής τους.

Αποτελούν το πιο θρεπτικό, ωφέλιμο και οικονομικό  snack για μικρούς και μεγάλους και προέκυψαν από την ανάγκη υποκατάστασης του κρέατος και εκ του λόγου αυτού έως σήμερα αποτελούν το πρώτο υποκατάστατό του.

Επίσης, κατά κύριο λόγο είναι παραδοσιακά  προϊόντα  του κλάδου (σουβλάκι, απάκι, μπιφτέκι, γύρος, χωριάτικα λουκάνικα κλπ) προάγουν την ελληνική διατροφική κουλτούρα τόσο στους επισκέπτες-τουρίστες  από το εξωτερικό όσο και στις μικρότερες ηλικίες και είναι ευθέως ανταγωνιστικά με προϊόντα αντίστοιχης διατροφικής αξίας που εισάγονται.

Δεν είναι τυχαίο το ότι τα προϊόντα αυτά έχουν εδραιωθεί πλέον στις διατροφικές συνήθειες όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως εισοδηματικής τάξεως.

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται να παραμείνουν σε οικονομικές και ανταγωνιστικές τιμές.

Είναι προφανές ότι τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα στρέψει την κατανάλωση σε φθηνότερα και λιγότερο θρεπτικά προϊόντα.

Πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί ότι το 81% των προϊόντων με βάση το κρέας και των αλλαντικών που καταναλώνονται, αποτελούν προїόν των ελληνικών βιομηχανιών, οι οποίες απασχολούν σήμερα περισσότερα από 2.000  άτομα προσωπικό.

Η επακόλουθη μείωση της κατανάλωσης λόγω της αύξησης του συντελεστή, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της παραγωγής με σημαντικές συνέπειες στο απασχολούμενο δυναμικό και περαιτέρω αύξησης της ανεργίας. Επίσης, οι καθαρά οικονομικές συνέπειες από την μείωση του κύκλου εργασιών θα ακυρώσει τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, επιβαρύνοντας περαιτέρω και την ελληνική κτηνοτροφία.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι τα παρασκευάσματα κρέατος και τα αλλαντικά είναι για το κρέας ότι είναι και το γάλα για τα  γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα,  τα οποία παρέμειναν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Με την παράκληση να επανεξετάσετε το δίκαιο αυτό αίτημά μας και να υπαχθούν τα παρασκευάσματα κρέατος και τα αλλαντικά στον μειωμένο συντελεστή 13%, διατελούμε.»