Meat Days 2013

Ο ΣΕΒΕΚ συμμετείχε στην Έκθεση «Meat Days 2013», η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, από τις 2 Νοεμβρίου έως και τις 4 Νοεμβρίου 2013, καθώς και στις παράλληλες εκδηλώσεις της.

Μέσα από το περίπτερο του ΣΕΒΕΚ (Νο C31, αίθουσα 1), καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ενημερωνόταν κάθε ενδιαφερόμενος για τη δράση του Συνδέσμου και των μελών μας ενώ διανεμήθηκαν φόλντερ με γενικό ενημερωτικό υλικό, κατάλογο των επιχειρήσεων – μελών μας και διαφημιστικά έντυπα επιχειρήσεων – μελών μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για προβολή μέσα από το κλαδικό μας περίπτερο.

Η έκθεση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στους εκθέτες όσο και στους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι ήρθαν από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό για να ενημερωθούν για όλες τις νέες εξελίξεις, που αφορούν τον σημαντικό κλάδο της οικονομίας μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα στις 2 Νοεμβρίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση.

Παρευρέθηκαν επίσης και χαιρέτισαν τα εγκαίνια ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριος Ιατρίδης και ο κ. Ξενοφών Βεργίνης, διοικητής  του ΟΓΑ. Επίσης τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ενώ παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, εκθέτες και επισκέπτες.

Μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον σημείωσαν και οι ημερίδες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης, ενώ εορταστική νότα «χάρισε»  το σεμινάριο επίδειξης καινοτόμων και πρωτότυπων παρασκευασμάτων για το σύγχρονο κρεοπωλείο, που διοργανώθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 3.00, από την εταιρεία – μέλος μας Provil ΑΕ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των παράλληλων εκδηλώσεων Hall 1.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η 2η Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελληνικών Προϊόντων με βάση το Κρέας και Ελληνικών Κρεατοσκευασμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης.

Η πρωτοβουλία της διεξαγωγής της 2ης Αξιολόγησης ανήκει στην διοργανώτρια εταιρεία της MEAT DAYS 2013, o.mind Creatives και στο περιοδικό για την αγορά κρέατος MEAT PLACE, έχοντας την υποστήριξη και συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάπτυξη της Ελληνικής Παραγωγής, Εμπορίας και Μεταποίησης Κρέατος Β. Ελλάδος (ΣΠΑΚΒΕ).

Την επιστημονική τεκμηρίωση ανέλαβε και στο φετινό διαγωνισμό ο καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Αμβροσιάδης, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο τόσο στη βελτίωση επί της διαδικασίας της 2ης Αξιολόγησης όσο και στην επιτυχή έκβαση της δημιουργώντας σταθερά όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου το εγχείρημα αυτό να εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο σε θεσμό που θα προσθέτει αξία στα εγχώρια προϊόντα κρέατος.

Συνολικά δόθηκαν 197 βραβεία  ποιότητας (79 χρυσά, 62 αργυρά και 56 χάλκινα) αναδεικνύοντας και φέτος έναν πραγματικά γευστικό θησαυρό εγχώριων προϊόντων ανώτερης ποιότητας που δεν έχουν να ζηλέψουν  σε τίποτα τα ξένα.

Ο αριθμός των Ελληνικών εταιρειών παραγωγής κρεατοσκευασμάτων που έλαβαν μέρος στην 2η Αξιολόγηση έφθασε τους 33 και τα διαγωνιζόμενα δείγματα προϊόντων τα 265, καταγράφοντας μια αισθητή αύξηση συμμετοχών σε σχέση με την περσινή διεξαγωγή. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη και προβολή των εγχώριων παραδοσιακών κρεατοσκευασμάτων και η ενίσχυση της εικόνας του κλάδου της Ελληνικής βιομηχανίας αλλαντικών και επεξεργασίας κρέατος.  Σημαντικό επίσης σημείο της διαδικασίας είναι και οι υποδείξεις της κριτικής επιτροπής προς τους παραγωγούς για τη βελτίωση όσων προϊόντων δεν απέσπασαν κάποια βράβευση.