“ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ” : Το success story του Συνεταιρισμού που είναι στο Top5 βιομηχανιών τροφίμων της χώρας

Το 1958, 7 αγρότες από το Νομό Ιωαννίνων, με την παρότρυνση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πτηνοτροφία, για να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα για τις οικογένειές τους. 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ                                    ΠΡΟΕΔΡΟΣ “ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ”

 

Αυτή ήταν η αρχή για την ίδρυση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων “ΠΙΝΔΟΣ”, του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού της χώρας, που σήμερα  συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, καθώς:

  • τα μέλη του ξεπερνούν τους 500 πτηνοτρόφους – παραγωγούς
  • η παραγωγή από 500 κοτόπουλα εβδομαδιαίως ανέρχεται στις 850.000

Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ

Με εξοπλισμό αιχμής, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και κορυφαία τεχνογνωσία, ο ΑΠΣΙ “ΠΙΝΔΟΣ” διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, ενώ αποτελεί σε διεθνές επίπεδο πρότυπο επιχειρηματικότητας για τον πτηνοτροφικό κλάδο.

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του παράγονται πάνω από 200 κωδικοί προϊόντων, με απόλυτη συνάρτηση στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και με βασική προτεραιότητα τη νοστιμιά, τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια του 2021, ολοκληρώθηκε η νέα επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για την δημιουργία μίας νέας βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας κοτόπουλου.

Στη νέα μονάδα με κτηριακές υποδομές 7.000 τμ, έχουν αναπτυχθεί νέες γραμμές παραγωγής με προϊόντα έτοιμα ψημένα, νωπά και κατεψυγμένα καθώς επίσης γραμμή αποστέωσης κοτόπουλου, γραμμή παραγωγής γύρου και γραμμή παραγωγής μαριναρισμένων προϊόντων κοτόπουλου, ενώ προβλέπεται και η ανάπτυξη μίας νέας ακόμα γραμμής παραγωγής έτοιμων γευμάτων κοτόπουλου.

Προτεραιότητα ο καταναλωτής – Στο επίκεντρο η ασφάλεια και η υψηλή ποιότητα

Τα προϊόντα διατίθενται συσκευασμένα σε ειδική προστατευτική ατμόσφαιρα που τα προφυλάσσει και διατηρεί τη φρεσκάδα τους για περισσότερες μέρες.

Όλα τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, καθώς τρέφονται με 100% φυτικές τροφές, πιστοποιημένες από τον κρατικό φορέα AGROCERT, οι οποίες ελέγχονται για την επάρκεια των αμινοξέων που οδηγούν στην ανάπτυξη υγιών πτηνών. Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ εκτρέφονται σε ορεινές φάρμες, οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων. Με τον τρόπο αυτό παράγουν κρέας με εξαιρετική ποιότητα πρωτεΐνης και αυθεντική ορεινή γεύση.

Νέες διατροφικές ανάγκες – Νέα προϊόντα

Τα νέα προϊόντα της ΠΙΝΔΟΣ, τα νωπά και κατεψυγμένα έτοιμα ψημένα προϊόντα, έρχονται να καλύψουν τις νέες διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου νοικοκυριού, μια κίνηση που αποδεικνύει την σύμπνοια της ΠΙΝΔΟΣ με τους καταναλωτές και αποτελεί την απάντηση στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες τους. Είναι προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, χωρίς συντηρητικά, τα οποία μαγειρεύονται σε πολύ γρήγορο χρόνο και αποτελούν την ιδανική πρόταση για ένα νόστιμο και εύκολο γεύμα. Επίσης, κυκλοφορούν σε συσκευασία από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET.

Προτεραιότητα η εξαγωγική δραστηριότητα

Αυτή την στιγμή η ΠΙΝΔΟΣ είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός της χώρας στον κλάδο της πτηνοτροφίας με ιστορία άνω των 60 χρόνων, με δικό της δίκτυο διανομής με 18 υποκαταστήματα πανελλαδικά, 250 ιδιόκτητα φορτηγά-ψυγεία και περισσότερα από 7.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος μας είναι και θα είναι η ανάπτυξη του συνεταιρισμού, ώστε να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την τοπική και εθνική οικονομία. Για να επιτευχθεί αυτό, προχωράμε σε περαιτέρω επέκταση του εμπορικού αποτυπώματος της ΠΙΝΔΟΣ στις αγορές του εξωτερικού συνεχίζοντας σταθερά την επενδυτική μας πολιτική”, αναφέρει στη δημοσιογραφική ομάδα του sevek.gr ο Πρόεδρος του ΑΠΣΙ  “ΠΙΝΔΟΣ” Ανδρέας Δημητρίου, συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής και προσπάθειας, πάνω από 3 χρόνια τώρα, η ΠΙΝΔΟΣ συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις με σκοπό να προβάλει τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, να αναπτύξει σχέσεις με τις ξένες αγορές και να τοποθετήσει το ελληνικό κοτόπουλο και τα προϊόντα αυτού σε όσα περισσότερα σημεία είναι εφικτό.

Οι στόχοι βιωσιμότητας

Πλέον η έννοια της υψηλής ποιότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια του καταναλωτή και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο σύγχρονος καταναλωτής διερωτάται από που προέρχεται και πως φτάνει το προϊόν που επιλέγει για τη διατροφή του στο πιάτο του. Από τον τρόπο εκτροφής, τους ελέγχους, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η ΠΙΝΔΟΣ με επίκεντρο τον καταναλωτή και την κοινωνία στην καρδιά κάθε δραστηριότητας, παρέχει στην αγορά προϊόντα ανώτερης ποιότητας, καλύπτοντας με σεβασμό τις σύγχρονες ανάγκες, με ταυτόχρονο σεβασμό στην παραγωγική δραστηριότητα και το περιβάλλον, ενώ είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που εφαρμόζει πρότυπο για την προστασία, υγεία και ευζωία των πουλερικών.

“Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες διαδικασίες της ανακύκλωσης και είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, λειτουργώντας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου. Η ΠΙΝΔΟΣ διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση αλλά και τη μέγιστη αξιοποίηση των αποβλήτων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος” υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου.

Πρώτη του κλάδου που χρησιμοποιεί συσκευασίες rPET

Επιπλέον, η ΠΙΝΔΟΣ είναι η πρώτη εταιρία στον κλάδο της που χρησιμοποιεί στα νέα της προϊόντα συσκευασίες από ανακυκλωμένα υλικά (r-PET), επενδύοντας περαιτέρω στην κυκλική οικονομία για ένα βιώσιμο πλανήτη.

“Για εμάς στην ΠΙΝΔΟΣ, η οικονομική ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν συμβαδίζει με την κοινωνική ευημερία. Η αξία που δημιουργούμε στον τόπο μας προσπαθούμε να μοιράζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Όχι μόνο στις οικογένειες των μελών μας και των εργαζομένων μας, αλλά σε όλη την τοπική κοινωνία.

Μέλλον για εμάς σημαίνει βιωσιμότητα. Και η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι για εμάς βασική προτεραιότητα”, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Αναλλοίωτα το όραμα, οι αρχές και οι αξίες

Η ΠΙΝΔΟΣ, κατά την διάρκεια της επιτυχημένης πορείας στο πέρασμα των χρόνων,  διατήρησε αναλλοίωτα το όραμα, τις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών της, αποτελώντας πρότυπο επιχειρησιακής διαχείρισης για επιχειρήσεις του κλάδου και όχι μόνο.

Οι σύγχρονοι συνεχιστές του Συνεταιρισμού συνεχίζουν με συνέπεια και με έμπρακτη απόδειξη, ότι το συνεταιριστικό μοντέλο μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα, συντηρώντας πλέον των 500 μελών πτηνοτρόφων – παραγωγών και 1.200 θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας ενεργά την απασχόληση στην Ήπειρο.

Κεντρικά Γραφεία